Comeback levert Puissance specialist Johannes Eiden gedeeld eerste prijs op met Thierry Goffinet

Johannes Eiden en Airplane. Foto FotoTrailer
Johannes Eiden en Airplane. Foto FotoTrailer

Het Puissance springen was vanouds sensationeel op Indoor Wierden. De hoogte van 2.25m zoals vorig jaar werd niet gehaald. De twee overgebleven ruiters kwamen met hun paarden zelfs niet foutloos over de 2.15m hoge muur, maar een mooie strijd was het wel. Thierry Goffinet uit België nam het op tegen zestigplusser Johannes Eiden, die al het publiek op zijn hand had. Ze deelden samen de eerste plaats in de Rikkert Afbouwgroep Prijs.

 

Omroeper Bert de Ruiter zweepte de volgepakte tribunes nog eens extra op. Wordt het Thierry Goffinet? Waarna het stil bleef. Of gaat Johannes Eiden winnen? Het gejuich barstte los. Niet dat het publiek de jonge Goffinet geen winst gunde, maar oude liefde roest niet. Johannes Eiden heeft in het verleden al meerdere malen zijn gezicht laten zien in de Puissance van Indoor Wierden en valt meteen op met zijn onorthodoxe manier van rijden.

 

De Duitse instructeur, die met lange stijgbeugels rijdt en ver achterin het zadel zit omdat hij door hernia's geplaagd wordt, maakte in het verleden furore met de 1.86m grote Wielander, ook wel ‘Wilde Wielander’ genoemd. Het fijngevoelige bloedpaard won menig krachtsmeting. Het paard van vanavond, Airplane (v. Arpeggio), deed zijn naam eer aan. Hij vloog over de muur.

 

“Maar hij heeft nog niet zoveel ervaring in dit werk”, vertelt Johannes Eiden na afloop. “Dit was de eerste keer dat hij zo hoog sprong. Hij deed het braaf, maar helaas een blok uit de muur.” Daarmee zette Eiden de deur open voor Thierry Goffinet met de machtig springende BWP-hengst Effect van den Bisschop (v. Clinton I), maar ook hij taste de bovenkant van de imponerende muur aan.

 

Johannes Eiden kijkt met een goed gevoel terug. “Mijn paard heeft het heel goed gedaan. Hij heeft veel vermogen en een heel goede instelling. Het enige nadeel van hem is dat hij erg kijkerig op het publiek is, zeker als er rumour is en er wordt geklapt. Dan vindt hij het moeilijk om zich op de hindernis te concentreren, Hij moet nog wat meer routine krijgen in dit werk. Zelf rijd ik alleen nog maar Puissance en Six Bar wedstrijden. Ach, ik ben al een oudere man”, lacht hij om na afloop één pilsje te pakken.

 

“Ik moet nog 2,5 uur naar huis rijden, naar Neukirchen, bij Niederrhein. Dat is wel te doen hoor. Ik heb vier jaar in Koblenz gewoond en dat was de reden dat ik een aantal jaren niet meer in Wierden kwam. Dat was echt te ver. Het was leuk om weer terug te zijn. Met dank aan de uitnodiging van secretaresse Anja Manders! Ik heb genoten.”

 

Beste Nederlandse op een gedeeld derde plaats was de Twentse amazone Isabelle van Straaten met Dobelle S (v. Triomphe de  Muze).

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur: Wendy Scholten. Overname met bronvermelding toegestaan. Foto's FotoTrailer

De Belg Thierry Goffinet met Effect van den Bisschop
De Belg Thierry Goffinet met Effect van den Bisschop

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Locatie:

Manege de Vossenbos

Bruinehoopsweg 2

7645 BJ  WIERDEN

indoorwierden2020@gmail.com

+31 (0)546-573794 (tel.nr. tijdens concours)